Skip to main content

Biofyringsolje i sterk vekst

By 29. mai 2013Nyheter

ngm7243pky

Mens Enova premierer fjerning av oljetank med 25 000 kr., gir Enøkfondet støtte til å fylle den samme tanken med biofyringsolje. Motstridende støtteordninger til tross, biofyringsolje har hatt eksplosiv økning de siste fire år. Oslo kommune og store eiendomsbesittere har ligget i front i å erstatte fossil fyring med biofyring.

Les hele saken her

Storforbrukere har allerede lagt om. Nå står landbruk, sameier, borettslag og villaeiere for tur. Enøkfondet I Oslo støtter omlegging med inntil 50 % av investeringen.
– Vi opplever stor interesse for biofyringsolje. Kommuner og eiendomsselskap har gått i bresjen, nå oppdager stadig fler hvor enkelt det er å legge om til biofyringsolje, sier Geir Harald Ingeborgrud ved Eco-1 til Vvsforum. Den brede satsingen skyldes ifølge Ingebrogrud et handlekraftig lag av biofyringsoljeleverandører, oljebrennerleverandører og oljeserviceteknikere.

Stor økning
Eco-1 har de siste årene hatt en kraftig vekst i salg av biofyringsolje, og har økt omsetningen fra 500 000 liter i 2008 til 40 000 000 liter i 2012. Nå legger man til rette for Oslos 15 000 sameier, borettslag og private villaer.
– Vi tilbyr biofyringsolje med de samme egenskaper som fossile fyringsoljer. Dermed blir omleggingen langt enklere og mindre komplisert enn de fleste er klar over, sier Ingeborgrud til Vvsforum.

Den vanligste kvaliteten som selges er produktet BFO#1, som tilsvarer standard fossil fyringsolje. Prismessig kan BFO#1 konkurrere med den fossile varianten.
– Vi har typer biofyringsolje som kan takle temperaturer helt ned til -15 grader celsius, et godt alternativ for de med nedgravd utetank, sier Ingeborgrud.
Eco-1 leverer i dag fem ulike oljekvaliteter, gradert fra BFO#1 til BFO#6.

– Jo høyere tall, desto grovere olje. Dette tilsvarer samme gradering som for fossile fyringsoljer. De grovere oljen krevere profesjonelle brukere og spesialbygget oljekjel. Fjernvarmeselskapene og store borettslag kan benytte disse variantene. De lettere biofyringsoljene, spesielt BFO#1, er like enkle i bruk som fossile fyringsoljer. Det er ikke komplisert, sier han.

Lavere pris
– De øvrige og noe “tyngre” kvalitetene av biofyringsolje krever mer av anlegget og de som drifter disse, men har til gjengjeld en lavere pris, sier Ingeborgrud.
Kunder som har en profesjonell varmesentral med døgndrift og egen “fyrbøter”, kan dermed utnytte en grovere og rimeligere olje, mens en privat bolig, skole, korntørka på gård, eiendomsselskap eller et borettslag uten døgnbemanning på varmeanlegget, bruker en biofyringsolje lik lett fossil fyringsolje.

Tendensen er klart økende. Kommunene satser nå stort på dette, og spesielt Oslo med 60 anlegg pr dags dato, har vært på offensiven, i tråd med langsiktig satsing på bærekraft. Nå ser det ut til at borettslag og villaeiere følger etter.

– Siden dette er mindre kunder og små enkeltvolum har vi ikke satset på dette tidligere. Vi er imidlertid klare nå. Vi har god kapasitet til å dekke Oslos 10 000 villaeiere som fortsatt har oljekjele – og de 5 000 borettslagene. Dette løftet er mulig med et samarbeide med oljekjelserviceselskapene som satser på biofyringsolje, samt andre tilbydere av biofyringsolje i markedet. Oljeserviceteknikere tar ansvaret for det tekniske, og vi levere biofyringoslje av riktig kvaltiet. Vi er blitt mer profesjonelle, har økt kapasitet på distribusjon, sier Ingeborgrud, som kan fortelle at det i Sverige også satses stort på biofyringsolje som et fornybar alternative til fossile oljekilder.

Offentlig støtte
De samme ordningene som gjelder for pellets og ved gjelder også for biofyringsolje.
Oslo kommune definerer i sine statutter biokjele som “en sentral fyrkjele som benytter seg av biologisk fornybart brensel i stedet for fossilt brensel.”

– Det er en god ordning Oslo kommune har med Enøkfondet, den behandler all bærekraftig brensel likt. En privatvilla med innendørstank som skal legge om må ut med ca – 10 000 kr, her støtter Enøkfondet med 50%. En privatvilla med utendørstank må ut med ca – 23 000 kr , her støtter Enøkfondet med 50%. Et borettslag med f.eks. 50 000 liter per år med innendørstank må investere ca 20 000 kr , her støtter Enøkfondet også med 50%, sier Ingeborgrud.

Eco-1 har i dag tre lagerterminaler for mottak av skip med en samlet kapasitet på over 50 000 kubikkmeter, mens kapasiteten på oljeutkjøring er på over 1000 kubikkmeter hvert døgn.

– Dette gjør oss i stand til å kjøpe inn i store volumer, og oppnå gode priser. Gjennom dette kan vi konkurrere med priser på fossil fyringsolje, forteller Ingeborgrud, som har sitt største marked i dag i Stor-Oslo, der man kan levere på 4 timer.

-Vi satser hardt i områdene fra Oslofjorden til Stavanger, forteller Ingeborgrud, vi kan også levere i Bergen, Trondheim og Tromsø,

Eco-1 Bioenergi AS

Author Eco-1 Bioenergi AS

More posts by Eco-1 Bioenergi AS

Join the discussion 4 Comments

 • Jeg har en fyrkjele AMA KB 30/3 – prod. 2005
  Brenner Bentone prod. 2001.
  Tank: 3000 l glassfiber nedgravd.
  Hva koster tiltak- om noen- for å kunne benytte biofyringsolje.
  Hvilken støtte kan ev. gis?
  Kan olje leveres til meg i 2750 Gran sentrum og til hvilken pris?
  Kan vanlig fyringsolje og bioolje blendes ved første fylling?

  • ADMIN Eco-1 sier:

   Hei Arne,
   Denne vil fugnerer godt med BFO#1 – biofyringsolje.

   Om du sender oss en epost med hvilken fyringstekniker du benytter kan vi sjekke ut anlegget og komem tilbake til deg med et anslag på kostnad.

   mvh
   Eco-1

 • Thomas Henschien sier:

  Hei,
  Ønsker et tilbud på omlegging til biofyringsolje til en Bentone-brenner (ukjent årsmod) med en 3000 liters nedgravd utendørstank. Huset er bygget i 1976, og brenner / fyringsanlegg er godt vedlikeholdt og modifisert noe siden dengang. Vi bor i Bergen, og bruker A Titlestad som fyringstekniker / vedlikeholdspartner.

  Ser frem til å høre fra dere.

  Mvh
  Thomas Henschien

 • Karl Steinar Kittelsaa sier:

  Vi har JØTUL oljeautomat type 347 fra 1977 med nedgravd glassfibertank – 1200 liter. Kan vi konvertere til fyring med biofyringsolje?
  Hva må evt. gjøres og hva vil det koste.
  Vi bor i Søgne kommune, Vest-Agder – kan olje leveres der og hva vil det koste?

Leave a Reply